Vi skal kæmpe for lighed, for naturen og for hinanden

Følelsen jeg har på en dag som i dag er et håb, en optimisme, en glæde, en anerkendelse, en reminder om, at det i dag er dagen, hvor vi sætter vores demokrati i fokus. I dag er dagen, hvor det er tilladt mig og alle andre at huske på, hvad vi kom fra og drømme om fremtiden og den fremtid vi gerne vil skabe sammen.

Samtidig føler jeg også en frustration over, at vi endnu ikke er nået i mål. Men det er også det der giver mig brændstoffet til at tage handsken op og arbejde for et samfund, hvor tingene hænger bedre sammen – på alle planer; hjemme, på arbejde, med børnene, med miljøet, med økonomien og med fællesskabet.

Personligt betyder det for mig, at jeg stadig kæmper som kvinde med kulturen om, hvordan den “rigtige” kvinde skal være? Mange af mine mandlige venner kæmper med det samme, hvordan skal den “rigtige” mand være? Derfor repræsenterer Grundloven en værdi for mig som kvinde, der husker mig på, at vi allesammen har ret til en plads i Danmark, uanset køn, hudfarve seksualitet eller nationalitet.

I dag er samtidig dagen, hvor kvinder fik valgret. Det synes jeg er vigtigt at markere, for der er stadig mange områder, hvor der ikke er ligestilling. Der er stadig alt for stor forskel på mænd og kvinder i familien og på arbejdsmarkedet. Det er stadig mændene der føler et større ansvar for at være skaffedyr og kvinderne der føler et større ansvar for familien. Det giver en ulighed.

Antallet af historier om mænd, der pludselig midt i livet opdager, at de ikke har haft nok tid med deres børn og antallet af historier om kvinder, der pludselig midt i livet opdager, at de ikke har ofret tilværelsen uden for familien nok opmærksomhed, betyder skilsmisser, brudte familier, skuffede forventninger og ulykkelige børn. Vi har stadig meget at arbejde om sammen – kvinder som mænd.

Valgret til kvinder var engang en utænkelig drøm. Indtil det blev til virkelighed. Dem har vi mange af i Alternativet.

En drøm for mig er, at kvinder og mænd sammen tager udfordringen om reel ligestilling op. At vi for alvor får sat fokus på, at det er et fælles projekt, så vi får gjort op med stive kulturer, som ikke gavner hverken kvinder eller mænd.

Min drøm er at vi alle sammen uanset hvilken kultur vi kommer fra, hvor vi er født, hvordan vi er vokset op og hvem vi elsker, påtager os et ansvar for at hjælpe til med, at vi får en verden og et samfund der hænger sammen på alle planer – hvor vi kæmper for lighed, for naturen og for hinanden.

Min drøm er, at vi tager hinanden i hånden og siger højt at vi tror på det – sammen.

Hvilken drøm er mon vigtigst for dig?