På kanten

Kevin Petersen havde tårer i øjnene. Et stort smil strålede fra hans slidte, solbrændte ansigt, da han kom ud af stemmeboksen i tirsdags. Han var pludselig holdt op med at svede, men bare få minutter tidligere løb svedperlerne ned over hans ansigt i stride strømme.

 

”Det er medicinen. Jeg er stoppet med min medicin”, sagde han, da vi stod i køen ved Århus Rådhus for at brevstemme. Mens vi langsomt bevægede os fremad, fortalte Kevin om sit liv.

 

Som teenager blev han stofmisbruger, og livet som hjemløs blev den eneste løsning, da han ikke levede op til kravene i kontanthjælpssystemet.

 

I dag er han kun alkoholiker og drømmer om at få styr på medicinen, så han kan blive mere stabil. Ellers kan han ikke holde på en bolig, og et rigtigt hjem er håbet i ham. Det har altid været håbet.

 

Jeg fik en sms fra Kevin i lørdags. Vi havde vinket kort til hinanden, da jeg gik forbi ham og hans hjemløse venner i Mølleparken foran hovedbiblioteket. Det fik ham til at skrive dette til mig:

 

”Hej Josephine. Mit navn er Kevin Petersen. Jeg er hjemløs i Århus og vil gerne stemme på dig, jeg ved bare ik, hvordan jeg gør. Ka du hjælpe? Mange af os hjemløse vil gerne stemme på dig, vi ved bare ikke hvordan vi gør.”

 

Derfor inviterede jeg Kevin og hans venner med på Århus Rådhus, da jeg selv skulle brevstemme. For tre uger siden gik valgkampen i gang. Jeg vidste godt, at den ville blive hård, spændende og vanvittigt udfordrende. Jeg vidste godt, at mit liv som embedsmand ikke ville blive det samme i rollen som politiker.

 

Hvad jeg ikke vidste var, at rollen som politiker også ville forandre mig som menneske. Men Kevin har forandret mig. Kevin stod der i køen med sveden haglende ned over panden. Han har ikke noget hjem, men han et klart formål i sit hjerte. Kevin brænder for at skabe sammenhold og fællesskab blandt de hjemløse i Århus.

 

Jeg ved også, hvad jeg brænder for som politiker. Det har Kevin og de mange inspirerende mennesker, jeg har mødt i valgkampen, tydeliggjort for mig. Den ledererfaring, jeg har med mig og som altid har ledt mig til at møde og anerkende mine medarbejdere, der hvor de er, vil jeg nu bruge til at genskabe vores sociale sammenhængskraft.

 

Vi har brug for social bæredygtighed i Danmark. Vi har brug for at komme tilbage til formålet med vores samfund. Da Kevin kom ud af stemmeboksen, holdt sveden med ét op med at løbe. ”Jeg er helt lettet og høj”, sagde han. ”Nu er jeg igen en del af samfundet”. Det er 12 år siden Kevin sidst har stemt.

 

Det lys, der strålede fra hans ansigt, fortalte mig, at når vi møder mennesker åbent, når vi viser dem tillid og tror på dem, når vi rækker vores hænder frem mod hinanden, når vi taler hinanden op, ja så vokser vi også. Det er ikke kun medarbejdere, der vokser af at blive mødt og set – det gør vi alle sammen.

 

Jeg har den ledererfaring, der skal til for at gøre en virkelig forskel. Jeg har haft fingrende helt nede i den jord, der er fundamentet i vores samfund. I tyve år har jeg beskæftiget mig med arbejdsmarkedspolitik. De seneste otte år som chefforhandler i OAO for 400.000 offentlige ansatte, hvor jeg har forhandlet med tre finansministre.

 

Hvis jeg får mandat til det i dag, vil jeg bruge de næste fire år i Folketinget til at gøre en forskel for mennesker på kanten. Det er mennesker som Kevin, men også de mennesker, der føler sig på kanten på andre måder. Vores hårdtarbejdende pædagoger, sygeplejersker og skolelærere, der føler sig på kanten af, hvad de kan holde til professionelt. Det er også deres sag, jeg vil kæmpe for.

 

Jeg tror på, at nærvær, medmenneskelighed og tillid skal tilbage, så vi får genskabt den stærke ånd og sammenhængskraft, Danmark er bygget på. Vi må trække en streg i sandet her, og bevæge os fremad i en ny retning. Alternativets politik skal udfoldes i samspil, som en del af alle. Staten og samfundet er ikke todelt, for staten ER samfundet. Staten er OS.

 

Derfor vil jeg gerne sige tak til Kevin og alle jer, jeg har mødt de seneste tre uger. Det er jer, der gør en forskel hver eneste dag med jeres styrke og fællesskabsånd. Det er jer, der inspirerer mig til at omforme Danmark, så vi får et nyt fællesskab i et nyt Danmark.