Valgkamp indefra

I mine øjne har vi brug for et grundigt og kritisk kig på finanssystemet, og derfor foreslår jeg og Alternativet at vi opretter en arbejdsgruppe, der undersøger og kortlægger alle detaljerne i praksis.

Selv en chef for Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) og topforhandler, der forhandler overenskomster og har siddet direkte over for de sidste tre finansministre, kan komme på glatis. Det måtte jeg sande i dag, da jeg blev interviewet til Børsen Finans om vores forslag omkring en reform af finans- og banksektoren.

Som en af medstifterne af Alternativet er vores debatdogmer noget af det vigtigste for mig. Specielt oplever jeg det befriende for den politiske debat, at vores debatdogme nummer et er: ”Vi vil gøre opmærksom på både fordele og ulemper”. Men nogle gange må jeg erkende, at det kan være svært at balancere både fordele og ulemper i et inteview. Derfor får jeg viklet mig ind i nogle uklarheder i et interview i Børsen i dag.

Helt grundlæggende så er der NÆPPE nogen, der kan påstå, at det er gået godt med et system, hvor penge skabes gennem bankernes udlån, der primært udlånes til spekulationsvirksomhed. I dag går ca. 90 pct. af alle bankudlån til den spekulative økonomi, hvilket i høj grad skyldes, at den nuværende skattepolitik ikke skelner mellem de to parallelle økonomier. At det forholder sig sådan, er lidt af et paradoks, idet netop den spekulative økonomi – ud over til tider at avle penge – hverken avler lighed eller bidrager til den reelle økonomi.

Det er derfor vi har brug for et grundigt og kritisk kig på finanssystemet.

Der er behov for en sikring af den måde, der udlånes penge, så borgere og virksomheder oplever en større økonomisk tryghed, så der er rig mulighed for at låne til iværksætteri – og så private banker har muligheden for at tjene penge på en måde, der samtidig understøtter en økonomisk stabilitet.

Det fjerde af vores seks debatdogmer siger: Vi vil indrømme, når vi ikke kan svare på et spørgsmål og indrømme, hvis vi har taget fejl. Jeg må erkende, at jeg selv blev forvirret, da jeg i dag skulle gå i dybden med temaet Full Reserve Banking og samtidig balancere fordele og ulemper.

Jeg glæder mig til den fortsatte dialog om vores banksektor. Du kan læse om Alternativets politik på området her »

Alt godt derude og god valgkamp!

Josephine